субота, 9. јул 2016.

Licenciranje u fitnesu - Srbija

Šta je licenca - dozvola za rad?

Licenca predstavlja dozvolu za rad i može se dobiti kada se ispune uslovi predviđeni pravilnikom o licenciranju nadležnog granskog saveza koji je prepoznat od strane države tj. u ovom slučaju Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije. Licenca ili dozvola za rad se dobija na osnovu podnetih dokumenata o stepenu završenog obrazovanja, vrsti završenih seminara, godinama iskustva i na osnovu ispunjenosti ostalih uslova kao što su: obavljen lekarski pregled, položen stručni ispit iz željene oblasti, dokaz o izvršenoj uplati za izdavanje licence i sl.

Zašto svi pričaju o licenciranju, a ja već dugo radim i nije mi trebala nikakva licenca, već je bila dovoljna samo diploma?

Prema Zakonu o sportu iz 2011. godine (član 26, stav 4) svi klubovi i stručna lica koja rade u oblasti sporta i rekreacije moraju imati dozvolu za rad izdatu od strane nadležnog nacionalnog granskog saveza.

Ko izdaje licence?


Izdavanje licenci je u nadležnosti nacionalnog granskog saveza koji je prepoznat od strane države (Pravilnik o nacionalnim granskim sportskim savezima preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u Republici Srbiji) i kome je država poverila ovu delatnost. Za oblast rekreativnog fitnesa, aerobika (i drugih grupnih aerobnih programa) i rekreativnog sporta dozvole za rad izdaje Savez za rekreaciju i fitnes Srbije. SRFS je svojim aktima za ovaj proces izabrao komisiju u sastavu:


Prof . dr Sergej Ostojić Zdravstveni fitnes
Prof. dr Dušan Perić Personalni fitnes
Dubravko Turk Personalni fitnes
Milan Ivetić Grupni fitnes programi
Dragan Tomašević Sportska rekreacija
Doc dr Nebojša Čokorilo Sportska rekreacija
Mr Nina Stojadinović Grupni fitnes programi


Zašto je važno imati licencu?


Licenciranje je zakonska obaveza koja proističe iz Zakona o sportu i odgovarajućih pravilnika. 
Zakon o sportu, član 33, stav 1, tačke 1)-3) i Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti, član 4, stav 4, propisuju da je klub u obavezi da zaključi ugovor o stručnom angažovanju ili ugovor o radu sa jednim sportskim stručnjakom, a da taj angažovani sportski stručnjak mora posedovati dozvolu za rad izdatu od strane nadležnog nacionalnog granskog saveza.
U slučaju da u bilo koji klub, studio ili sportski centar dođe sportska inspekcija, između ostalih papira koji su neophodni za rad (rešenje APR, PIB, račun u banci …) tražiće i dozvolu za rad.
Možda još važnije od zakonske obaveze je tržišna opravdanost ovakvog dokumenta. Treneri koji imaju licencu izdvojiće se od konkurencije i lakše dolaziti do angažmana u klubovima i među personalnim klijentima. Vlasnici klubova će lakše angažovati trenere sa licencom znajući da su na taj način čisti pred zakonom i da angažuju trenera koji ima sertifikovani kvalitet.
Licenciranje uvodi red u ovu oblast, a od reda u struci u kojoj radimo i u koju ulažemo svi možemo imati samo koristi.
Svi licencirani treneri će automatski biti uključeni u javnu bazu licenciranih trenera Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

Koliki su troškovi izdavanja dozvola za rad?
Cena licence je 130 € u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. 
Podnošenje zahteva za dobijanje višeg nivoa licenci ne povlači sa sobom nove troškove.

Kakve licence postoje?

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije izdaje dve vrste licenci: Licence za klubove i organizacije i Licence za sportske stručnjake.

Licence za klubove i organizacije

Prema pravilniku za licenciranje Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije predviđeno je da postoji 9 vrsta organizacija:
Rekreativni klubovi ili udruženja,
Udruženja stručnjaka (animatori, treneri, instruktori, maseri, terapeuti...)
Fitnes studio (aerobik, pilates, joga studio, personal- trening studio...),
Fitnes centar,
Fitnes i spa,
Velnes centar,
Organizacije velnesa,
Sportsko rekreativni centar,
Sportsko rekreativni turistički centri ili objekti.
Za svaku vrstu organizacije određeni su minimumi standarda prema: kvadraturi, opremi, broju licenciranih stručnjaka koji su angažovani kao i minimalnom broju članova u knjizi članova.

Licence za sportske stručnjake 
Predviđena su 3 osnovna nivoa licenci - dozvola za rad i jedna privremena amaterska dozvola za rad, tj. praksu:

Privremena amaterska licenca (Amateur)

Namenjena je studentima u procesu edukacije i trenerima sa iskustvom ali bez završenog adekvatanog stepena obrazovanja. Sa ovom privremenom dozvolom za rad tj. praksom, uz ugovor sa licenciranim mentorom i položen stručni ispit, kandidatu se omogućava da radi praksu 3 godine i da u okviru tog vremena završi minimum uslova za dobijanje osnovne licence. Ova privremena licenca se ne može obnoviti.

1. Osnovna licenca (Basic)
Potrebno je minimum jednogodišnje iskustvo u adekvatnoj oblasti rekreacije i fitnesa i minimum II stepen stručnog osposobljavanja kao i položen ispit iz adekvatne oblasti rekreacije. Diplomci sportskih fakulteta mogu dobiti osnovnu licencu i bez iskustva. 

2. Profi licenca (Pro)

Profi licencu mogu dobiti lica sa minimalnim III stepenom stručnog osposobljavanja, trogodišnjim radnim iskustvom u adekvatnoj oblasti rekreacije i fitnesa i položen ispit iz adekvatne oblasti rekreacije.
3. Master licenca (Master)
Master licencu mogu dobiti samo lica sa završenim sportskim fakultetom i minimum šestogodišnjim iskustvom u adekvatnoj oblasti rekreacije, kao i ispunjenim svim ostalim uslovima koje propisuje komisija za licenciranje (adekvatan broj seminara, praktičnog i teoretskog znanja i sl). 



Čemu služi isticanje oblasti rada (slovo na licenci)?


Savez za rekreaciju i fitnes Srbije odlučio je da u okviru licenci koje će izdavati uzme u obzir više kriterijuma: stepen obrazovanja, kvaliteta znanja ali i specifična praktična znanja i sposobnosti stručnjaka koja će omogućiti praktičnu primenjivost i konkurentnost na tržištu. Zbog toga će na licenci slovom biti obeleženi programi koje licencirani stručnjak ume kvalitetno da radi prema zahtevima tržišta. Vrsta programa ne ograničava osobe sa iskustvom i adekvatnim stepenom obrazovanja da rade ali pomaže poslodavcima i klijentima da pronađu adekvatne trenere za svoje potrebe.
S tim u vezi osoba može imati master licencu jer ima 6 godina iskustva i završen fakultet ali nema slovo za određene oblasti kao što su npr. joga, pilates, animacija i slično što govori da licencirani stručnjak nije završio akreditovane seminare za ove vrste poslova pa se poslodavcu ostavlja da sam u praksi isproba ili veruje na reč licenciranom treneru da on to zna dobro da radi. Savez će na ovaj način pomoći poslodavcima jer će oznakama na licencama garantovati makar osnovni nivo kvaliteta rada u odrađenim programima.
Oblasti rada, kategorije programa, nazivi i njihove slovne oznake na licenci:

1. Personalni fitness (F) 
2. Grupni fitness programi
Aerobni (D,S,Q,K,A) – Dens, Step, Akva, Kik, ostali Aerobni
Miogeni (W) - workout
Neurogeni (P,Y,B) – Pilates, Joga, ostali Body and mind
Namenski (N) – Licencni zaštićeni programi
3. Zdravstveni fitness (Z) 
4. Sportska rekreacija 
Veštine (V) 
Animacija (S)
Rekreativni sport (R)
Ostale rekreativne aktivnosti (O)


Da li može licenca bez slova?
Licenca u kojoj nema precizirane oblasti rada je pred zakonom potpuno validna. Ukoliko neko želi, zbog boljeg predstavljanja svojih veština pred poslodavcem, može iskoristiti mogućnost i odgovarajućim slovom na dozvoli za rad, naglasiti za koje je veštine specijalizovan.

Koliko važi licenca?
Licenca važi 3 godine i nakon tog perioda neophodno je obnoviti licencu.

Kako se vrši proces relicenciranja – obnavljanja licence?
Da bi stručnjak sa određenim stepenom licence mogao nakon tri godine da obnovi svoju licencu neophodno je da skupi odgovarajući broj bodova kroz prisustvo na akreditovanim stručnim seminarima i kursevima. Komisija za licenciranje će u procesu akreditacije svakom seminaru i kursu na osnovu jasnih kriterijuma dodeljivati adekvatan broj bodova. Ova procedura će omogućiti da se znanja stručnjaka u oblasti fitnesa i rekreacije mnogo brže obnavljaju i usklađuju sa tokovima nauke i prakse u svetu. Takođe ova procedura će omogućiti svim organizatorima kvalitetnih seminara da se poveća broj zainteresovanih polaznika, čime će se pospešiti organizacija ovakvog vida strunog usavršavanja.

Najčešće nedoumice

Državno važeću licencu ne treba mešati sa edukacijom tj. završenim stepenom obrazovanja. Državno važeća licenca tj. dozvola za rad u Srbiji u oblasti fitnesa i rekreacije može se dobiti od strane nadležnog nacionalnog granskog saveza, a na osnovu zakona i pravilnika koji važe u Srbiji. Na primer, diplomirani stručnjak fizičke kulture može da ima završen fakultet ali ne mora da ima licencu za rad u oblasti fitnesa i rekreacije jer se npr. bavi trenerskim poslom u oblasti odbojke (i ima licencu u okviru tog saveza) ili se na primer bavi nekim drugim poslom van struke i ne treba mu licenca za obavljanje posla u ovim oblastima. Ipak oni koji svoju delatnost zasnivaju na oblastima rekreacije i fitnesa i žele da rade u skladu sa zakonom, treba da imaju i licencu nadležnog granskog saveza.
Državno važeće licence takođe ne treba mešati sa drugim domaćim ili međunarodnim licencama za zaštićene programe (kao što su Zumba, Les mills...) ili sa licencama koje izdaju međunarodna stručna udruženja ili organizacije (kao što su FISAF, STOTT Pilates, Američka Joga Alijansa i sl.) koja uspostavljaju svoja pravila za dobijanje sertifikata i licenci. Pravila određenih domaćih ili međunarodnih organizacija ili zaštićenih programa mogu se, ali ne moraju, poklapati sa pravilima državno važeće licence.
Tako na primer, u ovom slučaju, neki pojedinac može da ima licencu za rad u zaštićenom programu „Zumba fitnes“ ali da nema licencu za rad u oblasti fitnesa ili rekreacije u Srbiji jer nije završio predviđeni stepen obrazovanja. U slučaju da je zainteresovan da radi u oblasti rekreacije i fitnesa u Srbiji, lako se može uključiti u jedno od priznatih stručnih osposobljavanja koje SRFS radi u saradnji sa nekom od akreditovanih visokoškolskih ustanova. Nakon završetka nekog od ovih akreditovanih kurseva stručnog osposobljavanja pomenuti Zumba instruktor može imati i Državno važeću licencu paralelno sa time što ima i međunarodnu licencu ili licencu zaštićenog programa.
U slučaju da u bilo koji klub, studio ili sportski centar dođe sportska inspekcija, od trenera se očekuje da ima državno važeću licencu i njih ne interesuju međunarodne licence ili zaštićeni programi.

Preuzeto sa:
Savez za rekreaciju i fitnes Srbije


http://www.srfs.org.rs/licenciranje


























Нема коментара:

Постави коментар